joi, 26 februarie 2015

RAZBOAIELE CU ROMANII (101-102, 105-106 d.Hr.)

1. Statul lui Decebal

- Statul lui Decebal este mai mic decât stapânirea lui Burebista, dar era mai unit si mai bine organizat. Acest stat întindea de la Tisa pâna la Siret si de la Carpatii Nordici pâna la Dunare.
- Aceasta perioada, ultimul deceniu al seecolului I d.Cr. si primii ani ai secolului II d.Cr., este perioada de maxima dezvoltare a societatii dacice: in timpul lui Decebal au fost construite, la Sarmizegetusa, Soarele de Andezit si sanctuarele patrulatere; în zona Muntiilor Orastie existau cele mai mari ateliere de metalurgie din afara lumii greco-romane. Decebal a dublat de asemenea, incintele cetatilor Piatra Rosie si Blidaru.


2. Cauzele noilor razboaie

- Au existat mai multi factori care l-au determinat pe Traian sa redeschida conflictele cu dacii: nerespectarea pacii din 89 de catre Decebal (atragerea de transfugi romani în armata sa, aliante militare cu dusmanii romanilor - bastarni, roxolani); dorinta lui Traian de a dezbina pe barbari (sa împiedice alianta dintre sarmati si germani); un alt motiv important a fost reprezentat de bogatia Daciei.

3. Armata lui Decebal

- Putem estima ca Decebal dispunea de o armata formata din: 140.000 ostasi daci si 20.000 ostasi din partea aliatilor.
- Aceasta armata era pregatita de instructori romani, era cantonata în cetati de piatra si dispunea de masini de lupta.

4. Razboiul din anii 101-102


- Dupa trei ani de pregatiri, Traian paraseste în martie 101 Roma. Grosul armatei trece Dunarea pe la Viminacium (în Serbia), pe pod dublu de vase. Restul armatei a trecut fluviul pe la Dierna. Jonctiunea celor doua coloane s-a facut la Tibiscum de unde s-au îndreptat spre Sarmizegetusa.
- Decebal îi ataca pe romani la Tapae. Se da o mare batalie în urma careia dacii, desi înfrânti, se retrag în ordine.
- Legiunile romane ajung la sistemul de fortificatii din zona Muntiilor Orastiei. Venirea iernii si luptele purtate pâna atunci îl conving pe Traian sa întrerupa campania.
- Decebal împreuna cu aliatii sai (bastaarnii si roxolanii) ataca garnizoanele romane din sudul Dunarii. Scopul sau era de a-i determina pe romani sa paraseasca Banatul.
Planul lui Decebal nu reuseste pentru ca Traian vine doar cu o parte din legiuni. si îi invinge pe daci. O lupta importanta s-a dat la Adamclisi. (sudul Dobrogei). În amintirea acestei victorii, Traian va ridica aici, în 109, monumentul Tropeaum Traiani.
- În primavara anului 102 romanii reiau luptele în Dacia. Înainteaza spre Sarmizegetusa. Dupa un greu asediu, este cucerita cetatea de la Costesti si probabil cetatea de la Capâlna. Decebal cere pace, iar Traian accepta.

          5. Pacea din 102

- Pacea contine conditii deosebit de grelle pentru Decebal: dacii au nevoiti sa predea toate armele si masinile de razboi romane si sa darâme zidurile cetatilor; au renuntat la teritoriile ocupate de romani (Banatul, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei); nu mai aveau voie primeasca fugari din imperiu sau sa faca aliante cu dusmanii Romei.

6. Razboiul din anii 105-106

- Între anii 102-105 atât Decebal cât si Traian fac pregatiri intense pentru reluarea luptelor. Traian construieste cu ajutorul lui Apollodor din Damasc podul de piatra de peste Dunare, de la Drobeta. Decebal îsi reface armata si cetatile, in timp ce creeaza noi aliante, împotriva romanilor, cu neamurile vecine.
- În iunie 105 Traian paraseste din nou Roma. Trece Dunarea pe podul de la Drobeta. Atacul principal este îndreptat împotriva Sarmizegetusei. Armata romana a înaintat pe mai multe coloane: prin Banat (pe la Tapae), prin Oltenia (pe valea Oltului si valea Jiului), prin Muntenia.
- Sunt distruse cetatile de la Costesti, Blidaru, Piatra Rosie. Sarmizegetusa este cucerita în urma unui lung asediu.
- Decebal se retrage în Carpatii Orientali, dar este urmarit de cavaleria romana. Înainte de a fi prins îsi ia singur viata.
- Pâna în vara anului 106 sunt înfrânte si ultimele rezistente ale dacilor.
O diploma militara din 11 august 106, descoperita la Porolissum, mentioneaza Dacia ca provincie romana.

7. Urmarile razboaielor
 

- Statul dac este desfiintat, cea mai marre parte din teritoriul lui fiind transformat în provincie romana.
- Traian duce la Roma o mare cantitate de aur (165 tone) si argint (331 tone) drept captura de razboi, care va ajuta mult economia slabita a imperiului si cu care va fi folosita si la construirea Forumul lui Traian. În amintirea luptelor cu dacii, în Forumul lui Traian va fi ridicata Columna lui Traian (103). Minunata constructie, care inca sta in picioare, înfatiseaza scene din cele doua razboaie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu