1. Provincia Dacia
- Provincia Dacia a existat între 106-271 d.Hr. Ea nu cuprindea toate teritoriile locuite de daci. Crisana, Maramures, nordul si centrul Moldovei ramân în continuare locuite de dacii liberi.
- Traian a ramas în Dacia pâna în 107, pentru a organiza noul teritoriu.
- În 108 este întemeiata capitala provinciei, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
- Alte orase importante din Dacia au fost: Apulum, Napoca, Potaissa, Drobeta, Dierna, Tibiscum.
2. Continuitatea dacilor
- Unii autori antici au afirmat ca populatia daca a fost complet nimicita în urma celor doua razboaie cu romanii. Acest lucru nu este adevarat.
- Dovezile ca în Dacia a continuat sa exiiste o numeroasa populatie autohtona sunt urmatoarele:
- Majoritatea istoricilor antici nu au afirmat ca dacii ar fi murit cu totii. Spre exemplu, istoricul Dio Cassius precizeaza ca multi daci au trecut de partea romanilor, în timpul celor doua razboaie. Scene de pe Columna lui Traian înfatiseaza reîntoarcerea dacilor la vetrele lor.
- Inscriptii si izvoare scrise mentioneza unitati formate din daci care stationeaza în diferite provincii din imperiu. Se cunosc un numar de 12 astfel de unitati militare.
- Numele dacice al localitatilor se pastreeza în timpul stapânirii romane (Apulum, Napoca, Drobeta, Dierna, Potaissa). Datorita prezentei autohtonilor în provincie, la noua capitala a Daciei romane este adaugat numele Sarmizegetusa.
- Se pastreaza de asemenea numele dacice aale râurilor, care sunt folosite si de catre romani (Maris, Samus, Alutus, Pyretus).
- Descoperirile arheologice sunt cele mai importante dovezi ale continuitatii dacilor: asezari si locuinte, necropele, obiecte de uz casnic, ceramica, unelte, toate de provenienta dacica.
3. Dacii liberi
- Dacii liberi sunt locuitorii Maramuresullui, Crisanei, Moldovei, teritorii care nu au facut parte din provincia Dacia.
- Acestia au pastrat un contact permanent cu dacii din provincie.
- Dintre dacii liberi mentionam pe:
a. Costobocii;
b. Carpii;
c. Dacii Mari.
- Dacii liberi au mai multe incursiuni înn teritoriile ocupate de romani. Cea mai importanta a fost aceea a carpilor din 245.
4. Retragerea aureliana
- Împaratul Aurelian a hotarât în 271 sa abandoneze provincia Dacia. El a luat aceasta decizie din motiv ca Dacia devenea tot mai greu de aparat.
- Armata si administratia s-a retras din provincie dar cea mai parte parte a populatiei a ramas pe loc.
- Dobrogea a facut parte din Imperiul Romaan pâna în 602.
5. Romanizarea dacilor
- Romanizarea este un proces specific Impeeriului Roman. El consta în:
a. patrunderea culturii si civilizatiei romane în provincii;
b. preluarea elementelor de cultura si civilizatie de catre populatia autohtona din provincii.
- Cel mai important element al romanizariii este limba latina. Dacii au preluat limba latina de la colonistii romani adusi din restul imperiului. În Dacia au fost adusi colonisti din provinciile: Pannonia, Gallia, Asia Mica, Hispania.
- Factorii care au contribuit la romanizarea Daciei au fost: administratia, organizarea militara, veteranii, colonistii, orasele, economia si legile romane.
- Romanizarea a continuat si dupa parasirea provinciei de catre romani.
- Consecinta romanizarii a fost formarea populatiei care vorbea latina populara, daco-romanii, din care printr-o evolutie de mai multe secole s-a format poporul român.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu